פעם ביקשתי מחבר שיראה לי איך הוא יוצא מסייד קונטרול, הוא חשב קצת ואמר לי "בואי נקדים תרופה למכה, אני אלמד אותך איך לדאוג שלא יעברו לך את הגארד". העקרון שהוא לימד אותי באותו היום היה פשוט מאוד והוא מלווה אותי בכל ספארינג, למידה של טכניקה או סתם צפייה בקרבות. עם הזמן הרעיון הזה התגבש אצלי בצורה של ארבע קטגוריות: שליטה, טרנזישן, 'כפתור ירוק' ו'הכפתור האדום'. בג'יוג'יטסו ברזילאי יש כל כך הרבה סגנונות, אופציות, פרטים קטנים והמון דרכים להתאמן וללמוד. כל אחד מוצא לאט לאט את הדרך שלו למפות את הג'ונגל הזה בצורה שתהיה מובנת לו, ארבעת הקטגוריות האלו הם המצפן שלי לדרך הסבוכה הזאת, במאמר זה אחלוק אותן אתכם, בתקווה שיעזרו גם לכם.
א. שליטה : הבנת 'הכח' של הפוזיציה
הכל מתחיל בשליטה, בשביל להבין איך לשלוט בפוזיציה צריך להבין מה הכח שלה, או במילים אחרות כיצד באמצעותה אני שולטת במרחק, ביציבה של היריב, בשיווי המשקל שלו וכו'. לכן הדבר הראשון שאעשה יהיה להבין מהן האחיזות הנכונות וכיצד אוכל להפעיל את המשקל שלי באופן היעיל ביותר. בשביל ללמוד אילו אחיזות מתאימות לכל פוזיציה אפשר לשאול מתאמן ותיק יותר, לראות סרטוני הדרכה או פשוט לנסות לבד אחיזות שונות ולהבין מהן האופציות לאחיזות היעילות ביותר בסיטואציה הנתונה. אחרי שהבנתי אילו אחיזות מתאימות לפוזיציה, כלומר איפה כדאי לי להחזיק, אני בודקת איך להחזיק בצורה יעילה. אם לדוגמא אני תופסת את השרוול של היריב אבל מאפשרת לו להזיז את היד בחופשיות, אין שום משמעות לאחיזה, האחיזה שלי צריכה להיות משמעותית כך שתמזער את אפשרויות התנועה של היריב, ותמקסם את אלו שלי.
כדי לוודא שאני עושה הכל כדי לשמור על שליטה טובה באמצעות האחיזות אני בודקת שאני משתמשת תמיד בשתיי הידיים והרגליים. אם אחת הרגליים או הידיים שלי לא משמשות לכלום, אני עושה משהו לא נכון, וברגע שאני מבינה את זה, לא מאוד מסובך לתקן מפני שיש בדיוק 3 אפשרויות לתפקיד של יד או רגל: לאחוז, לשמור מרחק, או לשמש נקודת משען. אחיזה יכולה להיות פשוט תפיסה של השרוול באמצעות היד אך גם יכולה להיות הוק עם הרגל, שמירת מרחק כמובן יכולה להתבצע עם יד או רגל, ונקודת משען יכולה להיות לדוגמא על הרגליים כשאני נעמדת, ואם הידיים בסיטינג גארד, 'היפ סוויפ' וכו'. מוקדים נוספים וחשובים לא פחות לשמירה על השליטה הם האגן, הראש, הכתפיים והחזה (או בקיצור כל השאר), כאשר אני יודעת מה המיקום הנכון, אני מנטבת ביעילות את משקל הגוף ויכולה להפעיל לחץ גדול על היריב, להשתמש במהירות בקלות וכו'.
ברגע שאני מבינה כיצד תורם כל חלק בגוף לשליטה בפוזיציה ספציפית, אני מבינה את ה'כח' של הפוזיציה שלי, כלומר, אני מבינה מהן נקודות החולשה של היריב ולכן גם כיצד אני יכולה להתקיף אותו משם. לא פחות חשוב מזה, כשאני מבינה מה התפקיד של כל חלק בפוזיציה, אני גם מבינה שכאשר היריב מנטרל לי את אחד מהם, איבדתי את השליטה המלאה.
ב. 'הכפתור האדום' : Abort the mission
ברגע שאני מאבדת שליטה מלאה אני צריכה ללחוץ על 'הכפתור האדום', כלומר, כל פעם שמשהו מפריע לי. בין אם זה הוק שמפריע לי לעבור את הגארד, או השתחררות מאחיזה שלא תאפשר לי להשלים סוייפ. ככל שמהירות התגובה שלי ללחיצה על ה'כפתור האדום' מהירה יותר, הסיכוי שאשאר בשליטה גבוה יותר. אם לדוגמא הצלחתי להשיג את כל האחיזות הנכונות לבצע סוייפ מסוים, אבל היריב מצליח להשתחרר מאחת האחיזות שלי, אין לי טעם לנסות להמשיך בסוויפ, מפני שאם עדיין אנסה לעשות סוייפ שאין סיכוי שיעבוד, בזמן שהיריב כבר מתחיל לעבור לי את הגארד, עד שאראה שהסוייפ לא עובד אצטרך להתחיל להגן, וכנראה שאמצא את עצמי במצב הרבה פחות טוב ממה שהייתי אם הייתי דוחה קצת את הניסיון לסוויפ, לוחצת על 'הכפתור האדום', משנה מסלול ומחזירה לעצמי שליטה מלאה.
ג. טרנזישן : חשב מסלול מחדש
ברגע שלחצתי על הכפתור האדום אני דואגת לטרנזישן. אני מבינה מה מפריע לי ומנטרלת את ההפרעה או עוברת לפוזויציה או וריאציה שונה. זה יכול להיות טרנזישן קטן של החלפה מאחיזה בדש של היריב אל אחיזה בשרוול, וזה יכול להיות טרנזישן גדול יותר של מעבר מאקס גארד לספיידר גארד. מה אני לא עושה? אני לא נלחצת ועוזבת כל מה שיש לי כדי לנסות להגן. הטרנזישן - היכולות לעבור בין פוזיציות שונות בלי לאבד שליטה כל כך חשוב מפני שזו הדרך הטובה ביותר להשאר 'צעד אחד לפני היריב', להשאר בעמדה של התקפה, ולא של מגננה.
ד. 'הכפתור הירוק' : Go!
דיברנו על שליטה, טרנזישן, 'כפתור אדום', ונשאר לנו 'הכפתור הירוק'. כפי שאתם יכולים לנחש אולי, הכפתור הירוק, הוא האישור שיש לך כל מה שצריך בשביל לבצע התקפה מסוימת, אני מזהה שיש לי את כל האחיזות, שהיריב לא מאיים עלי באף צורה ואני יכולה להתקיף. כמו הכתפור האדום ככל שהתגובה שלי תהיה מהירה יותר בין רגע ההבנה עד ללחיצה על 'הכפתור הירוק', סיכויי ההצלחה להתקפה שלי יהיו גבוהים יותר.
איך לשפר את מהירות התגובה שלי ללחיצה על כפתור אדום/ ירוק וטרנזישן? אם אחכה לראות מה יעשה היריב, כדי לנתח את המהלך ולחשוב האם זה מפריע לי ואילו אפשרויות תגובה עומדות בפני, תמיד אשאר צעד אחד אחריו והסיכוי שלי להצליח להתקיף ירד משמעותית. באופן אידיאלי ארצה להגיב סימולטנית או אפילו לפני שהיריב פועל, איך אעשה את זה? אני פשוט לומדת כמה תגובות סבירות של היריב, וחושבת מראש על טרנזישנס אפשריים למצבים אלו. הבנה של אופציות התגובה של היריב חשובה משלוש סיבות, הראשונה היא שאם אקלע למצב הזה בעצמי אדע איך להגן, הסיבה השנייה היא שאוכל לשים לב לא להקל על היריב (לדוגמא אם אני יודעת שהוא ירצה לתפוס לי את השרוול, לא אניח את היד קרוב ליד שלו), והסיבה השלישית היא שכשהוא יתחיל בתנועה כבר אבין מה הוא מתכוון לעשות ואוכל להגיב במהירות, ואולי אפילו לנצל את התנועה שלו לטובתי.
אם לדוגמא מחזיקה בשרוול יד ימין של היריב, אני יודעת שהוא ינסה להשתחרר מהתפיסה הזו, ואני יודעת שיש לו 3-4 אופציות סבירות לפעולה, הוא יכול להזדקף ולמשוך את היד אחורנית, הוא יכול לקרוע את האחיזה בעזרת יד שמאל שלו וכו'. אם לא הייתי מודעת לאפשרויות האלו, כאשר הוא היה מנסה לקרוע את האחיזה עם יד שמאל שלו, הייתי מנסה להאבק איתו קצת בכח, כנראה שהוא היה מצליח לקרוע את האחיזה ובזמן שהוא כבר היה מנסה להשיג אחיזה משלו, אני הייתי צריכה לחשוב על האפשרות הבאה שלי לאחיזה ובאותו הזמן להגן מפני הנסיון ההתקפה שלו. במילים אחרות אם אני לא מודעת לאפשרויות התנועה של היריב אני תמיד אשאר צעד אחד מאחוריו. לעומת זאת כאשר אני מודעת לאפשרויות, אני לא אנסה להלחם סתם כח מול כח, (זה מעייף ולא יעיל) אלא אעבוד על טרנזישן מהיר. כלומר, כאשר אני רואה שהוא שולח את יד שמאל שלו, אני מבינה שהוא הולך לנסות לקרוע איתה את האחיזה, ועוד לפני שהוא מספיק לגעת לי ביד אני פשוט עוזבת את האחיזה שלי ביד ימין שלו, מנצלת את זה שהוא מקרב אלי את יד שמאל שלו, ותופסת אותה. אם עכשיו הוא ינסה להזדקף ולמשוך את היד לאחור אנצל את היציבה שלו כדי להחליף את האחיזה שלי לדש החליפה שלו, כך אני דואגת תמיד להיות צעד אחד לפניו. ובאותה המידה שאני יכולה לנצל את ההתגוננות שלו לטרנזישנס, למשל להעביר את האחיזה מיד שמאל לימין, אני יכולה גם לנצל אותן להתקפה, למשל בזמן שאני מעבירה את האחיזה ליד ימין כבר אנסה להתקיף בסווייפ או הכנעה שמתאימה לאחיזה הזו.
איך לתרגם את כל זה לצורת אימון? בלתי אפשרי להכיר את כל אפני השליטה, הטרנזישנס ודרכי ההתנגדות לכל פוזיציה, ויותר מכך, אין בכך שום צורך. נסו לבחור פוזיציה אחת בלבד, לדוגמא דלה ריווה גארד, ולתרגל את השליטה בה, נסו אחיזות שונות באותה הפוזיציה, ובדקו שהאחיזות שלכם טובות. אם אני לומדת דלה ריווה גארד, אני אבדוק מה אני יכולה לעשות עם הדלה ריווה הוק, איך הוא עוזר לי, לאיזה כיוונים אני שולטת על היריב באמצעותו, לאחר מכן אבדוק במה עוזרת לי הרגל השנייה, איזה אופציות לאחיזות יש לי, ואילו התקפות אוכל לבצע מכל אחיזה. אחרי שהבנתי את זה, הבנתי מה 'הכח' של הפוזיציה, הבנתי לאן אני רוצה להגיע, גם אם אני עדיין לא יודעת בדיוק איך. בשלב זה אני יכולה להתאמן על טרנזישנס בין האחיזות השונות בהתאם להתקפות היריב. תמיד אעדיף לשנות כמה שפחות, אם יש לי פוזיציה טובה והיריב מתקיף לי את היד אין צורך לשנות את כל הפוזציה, מספיק שאחליף אחיזה באותה היד. אם היריב מנטרל לי את ההוק מספיק שאקרע את האחיזה שלו, כשתרגישו שאתם מסוגלים להגן על הפוזציה במשך לפחות דקה, כנראה שמהירות התגובה שלכם ללחיצה על ה'כפתור האדום' יעילה מספיק, ותוכלו להתחיל להבין מהן ההגנות האפשריות של היריב. אין צורך אפילו ללמוד את כל הפרטים ליציאות מהדלה ריווה גארד (למרות שזה בטח לא יזיק), מספיק להבין שיש לו בערך 3 אופציות להתחיל להתמודד עם הגארד, לדוגמא, אחת האפשרויות הסבירות של היריב היא להתחיל בלנסות להכניס לי את הרגל שאינה עם ההוק בין שתי הרגליים שלו, כאשר אני מודעת לאפשרות הזאת, כמובן שלא אכניס מרצוני את הרגל לשם, ולא אשאיר אותה בהישג יד של היריב, ומאחר שיכול להיות שהוא יצליח בכל זאת, אכין מראש טרנזישן אפשרי, לדוגמא במקרה זה אני יכולה לעבור לסיטינג גארד, או ריוורס דלה ריווה גארד, משם אני יכולה להתקיף או לבצע טרנזישן נוסף ולחזור לפוזיציית המוצא שלי, במקרה זה - דלה ריווה גארד.
לאחר שהשגתם את השליטה הזו ונח לכם בפוזיציה, מספיק שאתם מכירים 2 סוויפים מדלה ריווה גארד, והסיכוי שתצליחו בהם גבוה בהרבה מאשר אם תכירו 40 סוויפים ללא הבסיס והבטחון של השליטה והמעברים. עכשיו כל מה שנותר לכם לעשות זה לתרגל את מהירות התגובה (כפתור ירוק), בהתחלה אולי יקחו לכם כמה שניות להבין שיש לכם את כל האחיזות לבצע את התקפה, ובמקרה זה היריב כנראה כבר יצליח להשתחרר לפחות מאחת מהאחיזות, אבל בגלל שיש לכם שליטה בפוזציה (מהירות תגובה לכפתור האדום) גם אם לא תספיקו להתחיל בהתקפה לא תאבדו את הפוזציה. בפעם הבאה אולי תספיק לכם שנייה אחת ללחוץ על הכפתור הירוק, בשנייה זו היריב עדיין לא יספיק להגיב, ותוכלו להספיק להתקיף. באופן אידאלי, בעתיד, התנועה תהפוך לאוטומטית ותוכלו להקדים לה אפילו סט-אפ שיגביר את סיכויי ההצלחה.
לסיכום, באותו היום, לפני כמה חודשים, כאשר ביקשתי מאותו החבר שיראה לי יציאות מסייד, שמעתי לראשונה את המתאמנים צועקים אחד לשני "Red button - Abort" ו "Green - GO!", והתחלתי לנסות להיות מודעת למהירות התגובה שלי. בסוף אותו אימון המאמן הסביר לי סוף סוף איך לדאוג שלא יעברו לי את הגארד : "את לא צריכה להיות יותר חזקה , יותר גמישה, ואת אפילו לא צריכה להיות יותר מהירה מהיריב שלך. את רק צריכה לחשוב יותר מהר ממנו." לכל אחד יש דרך שונה ללמוד, ואולי הדבר החשוב ביותר הוא ללמוד איך נח לך ללמוד, ומה מנחה אותך בתהליך הלמידה. אחרי 4 שנים של אימונים, אני חושבת שמצאתי את הדרך המעניינית והיעילה ביותר בשבילי, ואני מקווה שאם כבר קראתם הכל, תמצאו את הדרך הזו מועילה גם לכם, ואולי תחסכו כמה שנים של נסיונות.
* המאמר נכתב בלשון זכר לשם נוחות בלבד, ומופנה לגברים ונשים כאחד.
** למי שלא השתכנע עד עכשיו, וכל התהליך הזה נראה לו סזיפי, זכרו שלא צריך להיות מומחה בכל הפוזיציות, מספיק להרגיש בנוח בפוזציה אחת או שתיים, לדעת מה הכח והחולשות שלה, וללמוד כיצד להגיע ולחזור אליה. אם קשה לכם לדמיין את זה אציע לכם שני תרגילים קלים, אתם אפילו לא צריכים לקום בשבלם.
תרגיל 1: חפשו כל סרטון ביוטיוב של מרסלו גרסייה (האגדי) בספארינג ושימו לב לנקודות הבאות
* שליטה : הוא יעצור את הכל בכדי להשתחרר מהאחיזות אשר מפריעות לו כדי להבטיח שליטה מלאה, ורק אחר כך ימשיך.
* טרנזישנס: הוא אוהב לשחק באטרפליי וx גארד, וכמעט כל פעם שהיריב יאיים עליו במעבר גארד הוא ימצא דרך להכנס לאחד מסוגי הגארד האלו. (שימו לב שמגוון הטרנזישן שלו גם לא מאוד גדול, וברוב הפעמים הוא ישתמש באותו טרנזישן)
*כפתור אדום: בכל פעם שמשהו מפריע לו, הוא עוצר כל מה שעשה ומטפל בבעייה הזו באופן מיידי, פעמים רבות נראה שהוא מצפה להתקפות ועוד לפני השלמת התנועה של היריב הוא משתמש בכיוונה לטובתו.
*כפתור ירוק: ההתקפות שלו פעמים רבות הן התקפות מתפרצות, כלומר הן המשך ישיר של טרנזישן, או אחיזה. בנוסף אפשר גם לראות שכאשר יש לו אחיזות טובות והיריב עוצר לשנייה לנח או לחשוב הוא ינצל את השנייה הזו בכדי להתקיף.
תרגיל 2: צפו בגמר התחרות העולמית של 2014, לאנרדו לו מול אוטביו סוזה ושימו לב לנקודות הבאות:
* שליטה: רוב הקרב הוא 'גריפ פייטינג', כלומר קרב על האחיזות, מפני שהאחיזות כאמור הן הבסיס לשליטה.
*כפתור אדום וטרנזישנס: שימו לב למהירות בה סוזה מתאושש מהמעבר גארד בשביל להתקיף (טרנזישן לאומפלטה). שימו לב שלאנדרו לו לא מנסה להלחם בכח על האחיזות שלו מהגארד, וברגע שסוזה מאיים לקרוע את אחת האחיזות הוא פשוט עובר לאחיזה שונה.
* כפתור ירוק: אפשר לראות שההתקפות בהם הם משתמשים לגמרי אוטומטיות, ברגע שהם רואים את ההזדמנות לאחיזות הנכונות הם כבר מתחילים בהתקפה. אלו הם שני מתחרים ברמה הגבוהה ביותר, ולמרות זאת הם לא מנסים מגוון רחב של פוזיציות, אלא מתמקדים ב'משחק שלהם', מפני שמהירות התגובה שלהם במצב זה היא הגבוהה ביותר ולכן גם הסיכויים לנצח.
Comments